Med ett virtuellt kort behöver man inte ta med sig ett fysiskt kort när man ska gå och handla, då det finns digitalt. Det är en fördel om man till exempel glömmer plånboken hemma. Idag digitaliseras allt mer och mer och digitala betalkort är inget undantag. Man kopplar ofta sina kort till sin mobiltelefon, därmed kan man enkelt betala med sin telefon.

Ett virtuellt kort är väldigt säkert

Ett virtuellt kort har så kallade dynamiska säkerhetskoder, även kallade CVC-koder. Dessa genereras slumpmässigt och uppdateras varje timme. Detta för att man ska få den optimala säkerheten och inte behöver oroa sig när man har ett virtuellt kort. Man kan också använda samma kort flera gånger, liksom radera det och skapa nya kort när man vill och behöver.

Hur använder man sitt virtuella kort?

För att kunna använda sig av ett virtuellt kort måste man ha tillgång till en så kallad e-plånbok. När man har en digital plånbok kan man med andra ord koppla sitt kontokort digitalt. På så sätt behöver man inte ha med sig ett fysiskt kort när man ska handla. Mer om kontokortets fördelar kan man hitta här, läs mer om kontokort och hur man ansluter sig digitalt. Man kan ansluta sig till flera digital-kort, vilket gör att man har allt samlat på ett och samma ställe. Att ha ett virtuellt kort förenklar således vid handling, eftersom man inte behöver ha ett fysiskt kort. De flesta har alltid med sig sin mobiltelefon, men en plånbok kan man enkelt glömma. Dessutom kan en plånbok vara klumpig att bära med sig.

Det finns två varianter av virtuella kort

Antingen kan man ha både ett fysiskt kort och ett virtuellt kort, eller så kan man endast ha ett virtuellt kort. Skillnaden är att om man både har ett virtuellt och ett fysiskt kort är det virtuella en kopia av det fysiska kortet. De har samma villkor så som räntor, försäkringar, avgifter och eventuella bonuspoäng. Båda korten har samma uppgifter och de är alltså identiska. Med endast ett virtuellt kort har man det bara digitalt och alltså inte ett fysiskt kort. Dock betalas det på samma sätt. Det vill säga med att blippa med mobiltelefonen mot en betalterminal. Det går också att använda sig av till exempel en smartwatch, om man har en sådan. Det virtuella kortet har unika uppgifter och det finns även engångskort, som endast går att använda en gång.