Plånböcker är inte lika använda och framträdande som förr även om utbudet är fortsatt stort av dessa på marknaden. Sverige är ett ledande land när det kommer till att betala med hjälp av konto- och kreditkort samt genom olika appar (SMS-park exempelvis för bilparkeringar). Därför behövs sällan rena plånböcker om man nu inte föredrar att betala med sedlar och mynt. Det är dock bra att ha utomlands där det fortsatt är vanligt att betala med kontanter. En annan fördel med plånböcker är att man däri kan spara kvitton från inköp eller andra lappar som man samlat på sig.

Vanliga plånböcker

Vanliga plånböcker är lite större än kortfodral och har ofta flera fickor och en insydd penningpung i sig. De är ofta gjorda av läder, skinn, konstskinn och ibland i tyg. Det kan vara bra att gå till en butik och prova sig fram efter en lämplig storlek. Det finns nämligen plånböcker som blir för stora och otympliga att bära i jeans- eller byxfickan.

Man bör undvika att bära plånboken i bakfickan på grund av ficktjuvar. Även om du känner att du kommer märka om den dras ut så är det inte säkert att du gör det efter ett par timmar då förnimmelsen av plånboken försvunnit. Hjärnan sållar bort onödiga intryck som inte är farliga och därför är det lätt för en fingerfärdig ficktjuv att ta tillfället i akt.

Vanliga plånböcker kan kosta olika mycket. Det finns budgetvarianter som kostar kring hundralappen. Dessa kan dock gå sönder efter en kort tid utan att ha slitits särskilt mycket. Vill du således ha en bättre plånbok bör du lägga på ett par hundralappar. Alla kan ha användning av plånböcker, även barn. Det gäller dock att man verkligen har koll på den hela tiden när man är ute bland folk och rör sig.

Plånboksfodral

Idag är mobilerna ofta stora (har väl tilltagna skärmar) och det kan därför kännas lite för mycket att kånka runt på både en stor plånbok och en stor mobil. Det är här plånboksfodral kan komma väl till användning. Dessa fodral kan få plats med en begränsad mängd sedlar och mynt samt ett par-tre fickor för kort (där du till exempel kan förvara körkort, kontokort eller lånekort till biblioteket).

Mobilbärare bör få reda på att här finns olika typer av plånboksfodral till mobilen. Då sätter man helt sonika in mobilen i det anpassade fodralet (med en ram för mobilen på antingen höger eller vänster sida). Den motsatta sidan har fickor för kort.

Plånböcker till väskor

Det finns plånböcker som är integrerade i väskor (det vill säga är insydda) eller kan stoppas enkelt i väskan. Det kan vara bra för dig som inte vill bära plånboken i handen eller ha den i någon av jackfickorna eller byxfickorna. Dessa plånböcker kan ha fördelar som att de är vattentäta eller tål mycket stötar från övriga saker i väskan.

Metallfodral

Metallfodral är stöttåliga och kan enkelt stoppas i en ficka. Dessutom är de vattentåliga och kan se riktigt stilrena ut. Välj gärna ett fodral som är vadderat (har någon stoppning i sig) så att korten inte dunsar ljudligt mot metallhöljet.