Det finns ett antal lån för dig som potentiell låntagare att ha koll på. Lån kan behövas i många lägen och genom att samla lån och krediter till låg ränta får du en större möjlighet att snabbare amortera på dina lån.

Studielån

I Sverige finns så kallade studielån som erbjuds av Centrala Studiestödsnämnden (CSN) till alla över 18 år och som vill påbörja studier utan att jobba vid sidan av. Man är berättigad till lånet så länge man kan intyga att man faktiskt studerar vid ett svenskt lärosäte för högre utbildning, må det så vara högskola eller universitet, och att man sedermera klarar av ett visst antal högskolepoäng per termin för att få fortsätta låna. CSN har också ett förhållandevis nyinstiftat körkortslån där man kan låna en viss summa pengar till att bekosta körkortsböcker, teorilektioner och körlektioner.

Som grädde på moset är CSN mycket förmånligt med en låg ränta.

Billån

Att låna pengar till bilen behöver inte vara så svårt om man dessutom har bilen som täckning ifall du inte skulle klara av att betala tillbaka lånet inom den utsatta tidsramen. Man är speciellt benägen att få lån beviljat om man är över 24 år (vissa försäkringsbolag har den åldern som krav) och dessutom har ett behov av bilen i vardagen som färdmedel. Med ett billån så slipper du betala en smärre förmögenhet, och det finns även lösningar i och med leasingavtal, det vill säga att man hyr bilen under några år och sedan får möjlighet att köpa bilen till en rabatterad summa.

En motorcykel eller för den delen en vattenskoter är fordon som kan vara svårare att få lån beviljat för. Mycket tack vare den förhöjda olycksrisken bland unga förare och för att man normalt sett inte tar skotern eller motorcykeln till jobbet, i all synnerhet inte på vintern. Det betraktas mer som nöjesfordon om något.

Bolån

Alla behöver vi ett hem att gå till om kvällarna och sova gott i. Och sova gott kan man minst sagt göra när man vet att det finns förmånliga bolån på marknaden att begagna. Bolån kan stundtals vara riskabelt att teckna då marknaden styr reporäntan och hur folk köper och säljer sina bostäder. Man pratar ofta om bostadsbubblan, en potentiell fara för den som köper ett boende för mycket pengar men i slutändan får sälja billigt.

För att få ett bolån ska man inte ha betalningsanmärkningar och man måste i de flesta fall ha en fast anställning, vilket gör det svårt för studenter och deltidsanställda att få sina alldeles egna boenden.

Blancolån

Blancolån är lån utan täckning, det vill säga du lånar pengar för att kanske bekosta en semesterresa eller för att ha råd med en köksrenovering. Blancolån har ofta en högre ränta som ska betalas varje månad. Blancolånen kostar dig i slutändan mer pengar än om du på egen hand skulle ha sparat och lagt undan pengar till den aktivitet du så gärna vill få utförd.

Vilket lån du än väljer så fundera noga igenom alternativ och vilket lån som är mest förmånligt för respektive situation!