Corona, också känt som Covid-19, påverkar inte bara människors hälsa och välbefinnande, det har också lett till att det har införts stora inskränkningar i det vardagliga livet. Runt om i världen har man infört restriktioner som exempelvis utegångsförbud vissa tiden, förbud att skapa folksamlingar, stängda hotell, restauranger, barer och butiker. Detta har lett till att många personer runt om i världen har blivit arbetslösa men också till att många företag har gått omkull.

När hela världens ekonomi svajar så faller kurserna på börsen. När börsnoterade företag inte uppnår sina vinstmål, riskerar att gå i konkurs eller stänger ned sina butiker så störtdyker aktierna på börsen. När corona blev ett bekräftat hot mot Sverige så skedde det största börsraset i modern tid då den svenska börsen den 12:e mars föll med 11.1 procent på en dag. Det var säkerligen många aktieägare som valde att köpa sina värktabletter från apohem.se den dagen. Åtgången av värktabletter har i övrigt dessutom varit mycket hög då många köpt på sig värktabletter i förebyggande syfte för att ha till hands om de får corona.

Hur inträffar en börsras

När det inträffar större händelser som bland annat en pandemi så påverkar det länders ekonomier. Många länder behöver bidra med stora summor för att hjälpa medborgare att få mat på bordet men även företag att hålla sig flytande. Det innebär att pengar som var avsatta för andra projekt går åt och dessutom tvingar länder att låna pengar, vilket gör dessa länder skuldsatta under en lång tid framöver.

När det även införs restriktioner i olika länder så bidrar det till att stora företag behöver säga upp anställda och stänga sina verksamheter vilket påverkar företagets resultat. Det leder till uteblivna vinster och att företag går i konkurs. När börsnoterade företag går i konkurs så försvinner hela deras börsvärde i samma ögonblick. Samtidigt så kommer de företag som inte uppnår lönsamhet eller uppsatta mål att sjunka i värde på börsen. När det inträffar i ett större sammanhang så leder det till ett börsras.

Den 17:e mars, direkt efter att president Trump hållit en presskonferens för att informera om corona, så ledde det till att börsen i New York rasade med hela 12,9 procent under en dag. Det är det värsta börsraset som börsen i New York har upplevt på 30 år. Det är ofantligt stora summor som har gått förlorade på grund av att aktiekurserna har rasat på börsen sedan corona började spridas runt om i världen.

Det kommer att ta mycket lång tid innan börserna runt om i världen kommer att återhämta sig. Det är redan många företag som har fått slå igen sina dörrar för gott medan andra fortfarande väntar på att verksamheten ska återgå till det normala. Nu har flera länder börjat lätta på restriktionerna så att företag åter igen har kunnat öppna upp sina verksamheter men detta har också lett till att spridningen av corona åter igen har blossat upp. Det kommer att leda till att många länder blir tvungna att stänga ned samhällen på nytt, vilket kommer leda till ytterligare börsras innan denna pandemi är under kontroll.