Oavsett vilket djur man adopterar är det viktigt att anpassa hemmet efter husdjuret. Utgå alltid från djurets naturliga beteendemönster som det är ute i naturen. På så vis stimuleras deras naturliga instinkter och du motverkar att djuret blir rastlöst och nedstämt. Historier om där hyresvärden fick lägenheten totalförstörd uppkommer främst för att man inte tagit hänsyn till sitt husdjurs behov.

Funderar du på att skaffa en katt vill den gärna ligga högt, kunna klösa, ha en ren kattlåda och sin mat- och vattenskål placerade separat.

Katter & klösning

När en katt klöser vässas klorna, musklerna tränas, den slitna delen av klon nöttas av samtidigt som katten markerar sitt revir. En katts trampdynor innehåller ett ämne som den använder för att doftmarkera sitt revir. Med andra ord är klösning ett beteende som verkligen ska uppmuntras.

Huvudsaken är att katten klöser på rätt ställe. Ju fler ställen din katt kan klösa på, desto mindre chans att katten känner ett behov av att klösa på dina möbler. Införskaffa minst ett högt klös-träd https://fyndiq.se/sport-fritid/husdjur/katt/klostrad-klosmobler/ och några mindre klösbrädor. Ett klösträd låter katten sträcka på sig medan den klöser samtidigt som den får ett högt ställe att ligga på. Det finns massor av olika klösträd, så välj ett som matchar din inredning.

Få katten att klösa rätt

Börja med att visa din katt hur den klöser på sina nya klös-möbler genom att visa långa svepande tag. Klöser katten på fel ställe ska du genast lyfta den till rätt ställe. Eftersom vi inte pratar samma språk är det viktigt att fysiskt visa katten. Är din katt ointresserad kan du gnida in klös-möblerna med lite kattmynta.

Katten markerar gärna sitt revir där du ofta befinner dig, så som soffan eller sängen. Envisas din katt med att klösa på dessa möbler kan du klä in dom med ett plastskynke. Katter ogillar plast. Efter några veckor när du tar bort plastskynket har din katt förhoppningsvis glömt bort att det var en potentiell klösbräda.

Mat- och vattenskål

Välj gärna ett fat eller en låg och bred skål så att kattens känsliga morrhår inte behöver nudda kanterna. Mat- och vattenskål ska placeras med minst en meters mellanrum. Ute i naturen skulle en katt aldrig förvara sin mat bredvid sin vattenkälla då risk för bakterier skulle öka.

Stimulera gärna kattens rovdjurs-instinkt genom att flytta runt på matskålarna. På så vis får dom “jaga” sin mat.

Aktiverings-leksaker

Katter behöver stimulans. Ute i naturen springer katter över öppna fält, jagar insekter och mindre djur samt sover gömda för att inte själva bli ett byte. För att stimulera kattens behov bör du ha en vippa (påminner om insekter), mindre bollar och en större leksak dom kan hålla fast och sparka på. Ytterligare ett sätt att stimulera på är genom olika aktiverings-leksaker där en godisbit är belöningen.

Kattlådan

Kattlådan bör rengöras dagligen och vara placerad på ett ställe där katten har sikt. Till skillnad från människor vill inte katter ha personligt utrymme när dom kissar, utan vill ha koll. Det är viktigt att katten inte känner sig trängd i kattlådan, utan smidigt kan hoppa in och ut.